România, văzută de fostul ambasador american – Mark Gitenstein

Mark Gitenstein. Sursa foto: reperio.news

Manuel VLĂDUȚ■

Fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii (SUA) la București – Mark Gitenstein, explică într-o analiză publicată azi pe site-ul euobserver.com ,  modul în care ingerințele subversive ale Rusiei, corupția și instabilitatea politică afectează tot mai profund situația  României:

România a fost în topul știrilor în ultima vreme, iar veștile nu sunt prea bune. O mare parte din accent a fost pus pe așa-numita controversă TikTok, în care serviciile de informații ruse ar fi intervenit în alegerile recente pentru a-și promova candidatul favorit – Călin Georgescu.

Există dovezi substanțiale că acest lucru s-a întâmplat cu adevărat. Drept urmare, cea mai înaltă instanță din România a anulat alegerile, iar acestea au fost reprogramate pentru luna mai.

Anularea unor alegeri este un act pe cât de extraordinar, pe atât de îngrijorător.

Ingerințele Rusiei în alegerile unui stat membru al UE și NATO este la fel de problematică. România este un membru ferm al alianței NATO, cu peste 10.000 de soldați dislocați ori în curs de desfășurare la Constanța, apărare antirachetă critică la Deveselu și planuri ulterioare de extindere a trupelor NATO în alte zone din România.

Am fost ambasador al SUA în România în Administrația Obama și sunt de origine românească. Am o afecțiune profundă pentru această țară și sunt mândru că fac parte dintr-un grup de foști ambasadori ai SUA în România sub președinții Clinton, Bush, Obama, Trump și Biden, despre care știu că îmi împărtășesc îngrijorarea cu privire la ceea ce se întâmplă acolo.

În timp ce am călătorit în România de peste douăzeci și patru de ori după ce mi-am părăsit postul în anul 2012, m-am întors o singură dată în ultimii trei ani. Dar rămân în contact frecvent cu cei în care am încredere acolo.

Împărtășesc îngrijorarea profundă cu privire la interferența străină și susțin cu fermitate investigațiile Comisiei Europene în temeiul Legii privind serviciile digitale și ale Guvernului României cu privire la încălcările legii electorale. De asemenea, cred că problemele sunt mult mai profunde.

Așa cum vedem în alte părți ale Europei, nemulțumirea profundă față de guvernare a creat o atmosferă toxică în care prosperă dezinformarea și propaganda.

Sursa foto: Facebook

A existat recent un articol foarte revelator despre furia alegătorilor din România. Acesta prezintă o imagine a disperării, exodului de creiere, „legătura întreruptă de la școală la muncă”, inflație ridicată, sărăcie și inegalități, disparități regionale, corupție și incompetență în domeniul sănătății, speranță de viață scăzută și corupție.

Unii indicatori economici se îmbunătățesc, iar în ultimul timp mai mulți români se întorc acasă, dar percepția publicului asupra guvernării actuale este destul de slabă, așa cum este în mare parte din regiune.

Am văzut toate acestea ca un ambasador, dar un sistem politic lipsit de strălucire, dezorganizat – chiar tribal – continuă să afecteze România. Am văzut progrese extraordinare în anii mei acolo, în special în combaterea corupției și chiar construirea unui sector tehnologic rezistent și inovator în București și în unele orașe din Transilvania.

De fapt, Bucureștiul este acum unul dintre cele mai bogate 50 de orașe din Europa –  aflat pe locul 35 de fapt.

Ca urmare a strânsei colaborări dintre ambasada noastră actuală excelentă și guvernul gazdă, România a obținut acces atât la zona Schengen, cât și la programul de scutire a vizelor din SUA, facilitând foarte mult călătoriile regionale și internaționale, o dezvoltare care se așteaptă să ofere un impuls major economiei.

Extrema dreaptă, așa-zișii suveraniști și trolii ruși vor continua să agite cocteilul toxic în România și alte state membre ale UE.

România are, de asemenea, un grup mic, dar hotărât, de ONG-uri anticorupție și de reformă a democrației și jurnaliști de investigație care lucrează din greu pentru a trage elitele la răspundere. Dar investiții mai mari, în special investiții sustenabile pe termen lung în acțiuni în mass-media, sunt necesare în mod esențial în România, Ungaria și orice număr de state membre ale UE care au făcut pași înapoi în acest sens.

Concluzia este că Comisia UE ar trebui să finalizeze și să publice concluziile investigației sale privind interferența Rusiei înainte ca alegătorii să revină la urne în mai. Așa că autoritățile române ar trebui să raporteze fapte cu privire la ancheta lor privind încălcările legii electorale.

Sursa foto: g4media.ro

Comisia Europeană ar trebui să facă din salvarea mass-mediei locale prin sprijinirea investițiilor în capitaluri proprii pentru mass-media un element central al agendei sale de guvernare, la fel cum am făcut-o pentru vehiculele electrice. Capturarea și prăbușirea oligarhică și politică a mass-media din România și din alte state membre ale UE este un eșec moral și de piață. Mass-media independentă este o infrastructură critică pentru democrație în UE, așa cum este și în Statele Unite.

Dar cel mai important, partidele politice consacrate trebuie să ofere soluții la problemele cronice cu care se confruntă românii de rând. Sunt încrezător că există lideri politici care au talentul politic și de fond pentru a face acest lucru. Dar dacă nu o vor face, extrema dreaptă, suveraniștii și trolii ruși vor continua să agite spiritele în România și în alte state membre ale UE.

Acum este momentul acțiunii, în România, Europa Centrală și de Est și în Statele Unite. Căci ceea ce se întâmplă în România ne va afecta în cele din urmă pe toți. Așa cum a spus președintele Reagan în ultimul său an de mandat referindu-se la Europa: „Păstrarea unei Europe pașnice, libere și democratice este esențială pentru păstrarea unei Americi, libere și democratice”.

O Uniune Europeană instabilă din punct de vedere politic, sfâșiată de tulburările politice provocate de state membre autocratice corupte, este o amenințare la adresa alianței transatlantice din NATO și UE – un parteneriat benefic în mare măsură pentru americani și a păstrat pacea și stabilitatea lumii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial până în prezent.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*