
Manuel VLĂDUȚ■
Guvernul României a emis vineri Ordonanța nr.9, care prevede încetarea și interzicerea raporturilor de muncă ale pensionarilor angajați încă la stat.
Consecințele se vor vedea curând, mai ales în spitale și învățământ, unde peste 20% din posturi sunt ocupate de medici și profesori pensionari și unde se crede că va începe o criză majoră, din lipsă de personal calificat și așa insuficient.
Dar, să privim și partea bună a lucrurilor, dacă ne referim cel puțin la tinerii medici specialiști care nu puteau ocupa un post în spitalele de stat, pentru că acesta era ocupat de „experții” medici pensionari.
Iar pentru a ocupa totuși un post, unii dintre ei erau nevoiți să dea examen pentru rezidențiat în altă specialitate…
Monopolul medicilor „bătrâni” va fi astfel înlăturat, lasând cale liberă celor tineri și poate că mulți dintre absolvenții de medicină vor opta să rămână în țară și să nu mai plece în străinătate în căutarea unui post.
Cât despre medicii pensionari, își pot exercita vasta experiență în cabinetele particulare pe care oricum le au și unde oricum, își redirecționau unii pacienți…
În plus, „marea criză” din sănătate se pare că a fost deja rezolvată, încă de când prin „ordonanța trenuleț”, guvernul Ciolacu a blocat angajările de orice fel în instituțiile bugetare; astfel, managerii de spital au găsit varianta legală de a semna contracte de prestări servicii medicale cu medici de orice specialitate sau asistente medicale, care s-au constituit într-o Persoană Fizică Autorizată (PFA).
Așa că… nici experții medici pensionari nu vor fi lipsiți de posibilitatea de a presta către spitalele de stat, chiar și prin această modalitate, dacă vor obține „bunăvoința” dictată de necesități a managerilor!
Ordonanța de Urgență nr. 9/2025 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, pentru reglementarea unor măsuri referitoare la unele proiecte de extindere și schimbare a destinației, conversia sau modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor naturale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Printre modificările adoptate, se numără și cea din cuprinsul Legii nr. 153/2017, referitoare la salarizarea angajaților statului. „Art. IV. — La articolul 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alin. (10), cu următorul cuprins: (10) Raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice în conformitate cu prezenta lege, care îndeplinește condițiile de pensionare și pentru care a fost emisă decizia de pensionare, încetează de drept, în condițiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, chiar dacă salariatul a solicitat suspendarea plății pensiei”, se arată în OUG.
Practic, prin această completare, după împlinirea vârstei de pensionare, cei care doresc să lucreze în sistemul de stat nu vor mai avea posibilitatea, nici măcar în situația în care renunță la pensie.
Dar la nevoie vor avea se pare, liber la contracte ca PFA!
Lasă un răspuns