Trump și Musk – atac asupra jurnaliștilor și libertății presei

sursa foto: mediaforum.md

Manuel VLĂDUȚ

De la învestirea sa, președintele Trump s-a grăbit să demonizeze ceea ce el numește „media știrilor false”. Vineri 7 februarie, ambii bărbați au cerut concedierea unor ziariști renumiți, potrivit New York Times .

Președintele Trump și-a exprimat clar animozitatea față de organizațiile mass-media. Acum devine mai incisiv și personal.

Donald Trump și locotenentul său principal, Elon Musk, care a fost împuternicit să conducă ceea ce ei numesc Departamentul pentru Eficiența Guvernului în calitate de „angajat special al guvernului”, au fost criticați de jurnaliști vizați în ultimele zile pe platformele de socializare pe care le dețin: Truth Social și X.

Pe contul său Truth Social de vineri, Trump a cerut ziarului The Washington Post să-l concedieze pe Eugene Robinson, un editorialist laureat al Premiului Pulitzer, și l-a etichetat drept „incompetent”. Dl. Trump postează frecvent pe cont pentru milioanele săi de adepți și condamnă în mod regulat dușmanii percepuți.

Robinson a scris într-o coloană de opinie joi, că senatorii republicani de top „ar trebui să le fie rușine de ei înșiși” pentru că nu i-au înfruntat dl. Trump în timpul procesului de confirmare pentru unele dintre alegerile sale din cabinet și pentru că nu au protestat că Elon Musk se orientează spre departamente guvernamentale precum Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, care administrează programe de ajutor extern. Eugene Robinson a apărut și la „Morning Joe” de pe MSNBC vineri pentru a discuta despre rubrica lui.

Eugene Robinson. Sursa foto: guilford.edu

„Atât de trist să-l văd încercând să justifice risipa, frauda și corupția de la USAID cu pateticul său SPIN de stânga radicală”, a comentat președintele Trump. „Ar trebui concediat imediat!!!”

Într-un e-mail, o purtătoare de cuvânt a publicației The Washington Post a spus: „Eugene Robinson este un editorialist câștigător al Premiului Pulitzer, cu un record de 45 de ani de integritate, profesionalism și raportare și comentarii scrupuloase. „The Washington Post stă în spatele lui Gene – la fel cum stă în spatele tuturor jurnaliştilor şi organizaţiilor de ştiri dedicate acoperirii independente şi unei prese libere.” – a declarat ea.

Elon Musk a vizat o reporteră de investigație a Wall Street Journal, Katherine Long. Domnișoara Long a fost prima care a dezvăluit, într-un raport publicat joi în The Journal, că Marko Elez, unul dintre locotenenții lui Musk din Departamentul pentru Eficiența Guvernului au fost legați de un cont de rețea de socializare rasiste șters de atunci, care a postat declarații de genul „Nu mă puteți plăti să mă căsătoresc în afara etniei mele”.

Dl. Elez a demisionat după ce The Journal a abordat Casa Albă pentru comentarii, potrivit articolului. Acesta a fost primul articol al lui domnișoarei Long în noul ei job la The Journal.

Musk a comentat în răspunsuri separate pe X vineri că Long ar fi „o persoană dezgustătoare și crudă” și ar trebui „demisă imediat”.

Vicepreședintele JD Vance a intervenit și el vineri pe X, spunând că nu este de acord cu unele dintre postările lui Elez, dar că nu ar trebui să „distrugă viața unui copil”. (Domnul Elez are 25 de ani.)

„Nu ar trebui să îi recompensăm pe jurnaliştii care încearcă să distrugă oameni.”, a scris Vance.

Sursa foto: masslive.com

Wall Street Journal nu a răspuns imediat unei solicitări de drept la replică.

„Jurnaliştii au o treabă de făcut şi nu ar trebui să fie niciodată atacaţi de oficiali guvernamentali de rang înalt pentru luările lor de poziție”, a declarat într-un comunicat Timothy Richardson, directorul programului de jurnalism şi dezinformare la PEN America, o organizaţie nonprofit de liberă exprimare.

El a adăugat: „Apelul lui Musk pentru concedierea acestui jurnalist contrazice autoproclamata sa susținere a libertății de exprimare și dezvăluie ipocrizia lui”.

Comportamentul nu este nou pentru președintele Trump. În primul său mandat, el a criticat frecvent jurnaliştii de profil, printre care Jim Acosta de la CNN, Katy Tur de la NBC News şi Maggie Haberman de la The New York Times.

De la inaugurarea sa în ianuarie, Trump s-a grăbit să demonizeze ceea ce el numește „media de știri false”. El a promovat o afirmație falsă pe contul său Truth Social săptămâna aceasta, potrivit căreia agențiile guvernamentale au dat „miliarde de dolari” organizațiilor de știri „ca o „recompensă” pentru crearea unor „povești bune despre democrați”.

De fapt, cifrele citate au arătat că sunt plătite milioane de dolari în abonamente la instituții media și servicii profesionale de abonament.

Administrația lui Trump a afirmat că va anula unele abonamente guvernamentale la organizațiile de știri, deoarece încearcă să reducă cheltuielile guvernamentale. Secretarul de presă de la Casa Albă, Karoline Leavitt, a declarat reporterilor că administrația Trump va anula toate abonamentele guvernamentale Politico. The Times a raportat joi că Departamentul pentru Agricultură și-a anulat abonamentele la Politico Pro, serviciul profesional de abonament al Politico, care raportează despre politici și legislație.

Liderii Politico au spus într-o notă adresată cititorilor joi că Politico este o companie privată care nu a primit niciodată finanțare guvernamentală.

„Agențiile guvernamentale care se abonează fac acest lucru prin procese standard de achiziții publice – la fel ca orice alt instrument pe care îl cumpără pentru a funcționa mai inteligent și a fi mai eficient”, se arată în declarație.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*