Comisia Europeană înființează Tribunalul Special pentru Crima de Agresiune împotriva Ucrainei

Sursa foto: slb.eu

Manuel VLĂDUȚ

În data de 4 februarie 2025, experți juridici superiori ai Comisiei Europene , Serviciului European de Acțiune Externă, Consiliului Europei, Ucrainei și a 37 de state, au pus bazele juridice pentru înființarea unui Tribunal Special pentru Crima de agresiune împotriva Ucrainei. De asemenea, participanții au expus elementele cheie ale „proiectului de Statut Schuman”, textul legal de bază care va guverna funcționarea Tribunalului Special.

Președintele Ursula von der Leyen a declarat: „Când Rusia a ales să-și arunce tancurile peste granițele Ucrainei, încălcând Carta ONU, a comis una dintre cele mai grave încălcări: Crima de agresiune. Acum, justiția vine. Justiție pentru Ucraina. Am pus bazele juridice pentru un Tribunal Special. De asemenea, nu poate exista justiție fără despăgubiri al UE. Acest nou organism va stabili pretențiile înregistrate în Registrul de daune.”

Odată operațional, Tribunalul va avea puterea de a cere socoteală liderilor politici și militari ruși care poartă cea mai mare responsabilitate pentru crima de agresiune. Reuniunea de astăzi reprezintă o descoperire într-un proces continuu de asigurare a răspunderii pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, precum și pentru susținerea sistemului internațional de justiție penală.

Sursa foto: renasterea .ro

În aceeași zi, Comisia Europeană a adoptat, de asemenea, o recomandare către Consiliu de a participa la negocierile oficiale pentru înființarea unei Comisii Internaționale de Reclamații pentru Ucraina. Comisia de Reclamații va fi organul responsabil cu revizuirea, evaluarea și deciderea cu privire la cererile de despăgubire eligibile înregistrate în Registrul de Daune și determinarea cuantumului despăgubirilor datorate în fiecare caz. Înființarea Comisiei de Reclamații va fi un pas crucial către despăgubirea victimelor războiului.

Comisia de reclamații va stabili activitatea Registrului de daune, care servește drept evidență a daunelor, pierderilor sau vătămărilor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Următorii pași:

Tribunalul Special va fi înființat printr-un acord între Guvernul Ucrainei și Consiliul Europei. Își va deriva jurisdicția din Ucraina. Consiliul Europei va fi însărcinat cu procedura de adoptare a proiectelor de instrumente legale necesare înființării Tribunalului Special și semnării ulterioare.

Pentru Comisia de Reclamații, prima rundă de negocieri pentru instrumentul internațional va începe spre sfârșitul lunii martie 2025.

Odată înființat Tribunalul Special pentru Crima de agresiune împotriva Ucrainei, autoritățile naționale ucrainene vor putea sesiza Procurorul Tribunalului Special investigațiile și urmăririle interne în curs de desfășurare legate de infracțiunea de agresiune, precum și să transmită informații relevante și probe colectate în contextul activității desfășurate în cadrul Centrului Internațional pentru Urmărirea Crimei de Agresiune (ICPA).

Sursa foto: s.iw.ro

Înființarea Tribunalului în cadrul instituțional al Consiliului Europei, precum și prezența judecătorilor internaționali și a dreptului internațional aplicabil relevant, va asigura că procedurile penale sunt desfășurate cu respectarea celor mai înalte garanții procedurale și a dreptului internațional aplicabil al drepturilor omului.

Cronologie:

  • La 24 februarie 2022, Rusia și-a lansat războiul de agresiune neprovocat și ilegal pe scară largă împotriva Ucrainei, încălcând ordinea internațională bazată pe reguli, principiile și regulile comune și Cartea ONU.
  • În martie 2022, cu sprijinul Eurojust, a fost înființată o echipă comună de anchetă (JIT) a UE privind crimele internaționale de bază comise în Ucraina. În urma descoperirilor de atrocități comise în Bucha și în alte zone eliberate ale Ucrainei, Comisia s-a angajat să sprijine investigarea și urmărirea penală a crimelor de război și crimelor împotriva umanității comise în Ucraina.
  • În mai 2022, colegislatorii au aprobat propunerea Comisiei de a consolida mandatul Eurojust de a colecta și păstra dovezi ale crimelor de război. Cu sprijinul Comisiei, în iunie 2023, Centrul Internațional pentru Urmărirea Crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) și-a început operațiunile la Haga. Încorporat în Echipa Comună de Investigație, ICPA oferă o structură de coordonare pentru a sprijini și a îmbunătăți investigațiile în curs și viitoare privind crima de agresiune și pentru a contribui la schimbul și analiza probelor adunate de la începutul agresiunii ruse.
Sursa foto: stirileprotv.ro
  • În noiembrie 2023, Comisia a prezentat statelor membre diferite opțiuni pentru a asigura răspunderea pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. În ianuarie 2023 a avut loc prima ședință a Core Group privind înființarea unui Tribunal Special, cu obiectivul de a stabili cel mai potrivit model de Tribunal pentru urmărirea penală a liderilor ruși pentru infracțiunea de agresiune.
  • În mai 2023, Registrul de daune a început operațiunile la Haga. Registrul este un organism internațional responsabil cu înregistrarea cererilor pentru daune, pierderi sau vătămări cauzate de războiul împotriva Ucrainei. În iulie 2023, UE a devenit membru cu drepturi depline al Registrului daunelor.
  • Din aprilie 2024, cetățenii și rezidenții ucraineni pot depune cereri de daune sau distrugere a bunurilor imobile rezidențiale la Registrul. În plus, din 16 ianuarie 2025, Registrul înregistrează cereri pentru decesul unui membru al familiei.

Recomandarea de deschidere a negocierilor pentru înființarea unei Comisii de revendicare se bazează pe Rezoluția Adunării Generale a ONU „Remedierea și repararea agresiunii împotriva Ucrainei” din noiembrie 2022. O astfel de rezoluție a recunoscut necesitatea de a trage la răspundere Federația Rusă pentru actele sale de agresiune în Ucraina și necesitatea unui mecanism internațional de compensare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*