Ziua Eliberării sau Ziua Ruinării?

Sursa: Linkedin

Manuel VLĂDUȚ

„Ziua Ruinării”: Aceasta este noua copertă a revistei The Economist pe fondul războiului tarifar al lui Trump.

Trump a lansat un război comercial global, numindu-l „Ziua Eliberării”. De fapt, tarifele impuse de Trump și care se transform într-un adevărat război economic cu restul lumii, sunt calcule simpliste, de tarabă. James Surowiecki, un specialist în domeniul financiar care scrie pentru The Atlantic și The New Yorker, a comentat pe contul său de pe X:

„Tocmai mi-am dat seama de unde provin aceste rate tarifare false. Ei nu au calculat de fapt ratele tarifare + barierele netarifare, așa cum spun că au făcut. În schimb, pentru fiecare țară, au luat doar deficitul nostru comercial cu țara respectivă și l-au împărțit la exporturile țării către noi”.

În același timp, sunt țări conduse de dictatori, ca Rusia sau Coreea de Nord care beneficiază de tratamente preferențiale, se pare, căci aceste țări nu apar pe listele tarifare ale lui Trump. “Marele Alb” împinge lumea spre un mare colaps economic, fără să-i pese că de fapt consecințele acțiunilor sale vor lovi inclusiv economia americană și în definitiv, portofelul cetățeanului de rând plătitor de taxe și impozite.

Dar, ce poți cere unui decrepit aproape octogenar care a fost cîndva copil de bani gata – moștenind miliardele tatălui său și care are șase falimente răsunătoare la activ în cariera sa de afacerist?

 Iată câteva predicții la ce ar trebui să ne așteptăm dacă acest război tarifar continuă, potrivit lui Roman Sheremeta – profesor universitar de economie, într-o postare pe Linkedin :

American Orc. Imagine cu caracter ilustrativ – sursa, Facebook.

În primul rând, să clarificăm ce nu vor face tarifele:
– Tarifele nu vor rezolva deficitul comercial al SUA. Asta este pur și simplu o iluzie. Tarifele vor reduce atât exporturile, cât și importurile, lăsând balanța comercială generală în mare parte neschimbată.
– Tarifele nu vor reconstrui producția din SUA. În primul rând, tarifele vor face exporturile americane mai puțin competitive pe piețele globale. În al doilea rând, tarifele vor pune presiune în sus asupra dolarului american, făcând bunurile americane mai scumpe pentru cumpărătorii străini. Ca urmare, va deveni costisitor să produci „produse americane” – și nimeni nu va dori să le cumpere.

Acum, ce se va întâmpla probabil dacă tarifele persistă:
– Americanii vor plăti prețuri mai mari. Tarifele sunt o taxă pentru consumatorii casnici. Ele cresc costul bunurilor importate, iar acest cost este transferat americanilor sub formă de inflație.
– Alte țări se vor răzbuna. Acest lucru va afecta companiile americane care vând produse în străinătate – care includ aproape toate firmele majore din SUA.
– Opțiuni reduse ale consumatorilor. Unele produse vor deveni prea scumpe sau indisponibile cu totul, dispărând de pe rafturile magazinelor.
– Pierderi semnificative de locuri de muncă în industriile dependente de export. Sectoare precum agricultura și industria prelucrătoare vor fi puternic afectate.
– Întreruperi majore ale lanțului de aprovizionare. Multe întreprinderi se bazează pe inputuri mai ieftine din străinătate. Cu tarifele, vor fi forțați să găsească alternative mai scumpe, crescând costurile și reducând competitivitatea.
– Creștere economică mai lentă – sau chiar o recesiune. Când adunăm toate acestea – prețuri mai mari, pierderi de locuri de muncă, comerț perturbat – rezultatul este probabil o încetinire economică semnificativă.

Nu se știe cât va persista Trump în “nebunia” lui… Dar totul se poate transforma într-un efect de boomerang, chiar personal împotriva sa!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*