
Manuel VLĂDUȚ ■
S-a dovedit deja că propunerea de armistițiu a președintelui Trump, a fost respinsă de Putin, care e clar că nu dorește pacea ci capitularea necondiționată a Ucrainei. Iar la această capitulare, “pacifistul” Trump se pare că pune umărul cu toată silința!
Lumea așteptă acum, rezultatul convorbirii telefonice cu Vladimir Putin promisă de Trump, în această dimineață.
Roman Sheremeta – profesor-doctor în economie și rector al Universității Americane din Kiev, explică într-un articol pe Linkedin urmările acestui mult așteptat apel telefonic.
Fără iluzii sau speranțe false, iată la ce ar trebui să ne așteptăm:
Până acum, ar trebui să fie clar pentru toată lumea că Trump nu are niciun respect pentru Ucraina. Pentru el, Ucraina este doar un obstacol în calea unei relații puternice cu Rusia. Pentru a elimina acest obstacol, a trebuit mai întâi să se asigure că Rusia recâștigă controlul asupra regiunii Kursk. Trump a slăbit în mod deliberat Ucraina pentru ca Rusia să poată recuceri Kursk.
Următorul pas, așa cum a descris directorul Serviciului Național de Informații al Americii, Tulsi Gabbard, este ca Trump să se reunească cu bunul său prieten – criminalul de război Putin – și să reconstruiască relațiile dintre SUA și Rusia. Pentru ca acest lucru să se întâmple, el trebuie fie să forțeze Ucraina să capituleze (ceea ce Ucraina nu va accepta), fie să dea vina pe Ucraina pentru refuzul „păcii”.

De aceea Trump l-a sunat pe Putin – pentru a crea o scuză. În mod previzibil, Putin va propune termeni de pace inacceptabili în detrimentul Ucrainei. Trump va susține apoi că Putin este pregătit pentru o încetare a focului, dar când Ucraina va respinge termenii, Trump va acuza Ucraina că nu vrea „pace”.
(N.R.) Dar, poate ne întrebăm de unde această strânsă prietenie între Trump și Putin și de ce președintele american ține în mod expres să creeze o relație excelentă cu Rusia…
Sunt unele speculații cum că Donald Trump a fost ajutat în alegeri de către ruși sau, mai rău, că ar fi chiar omul rușilor de zeci de ani.
Orice este posibil la imprevizibilul Trump, dar adevăratul motiv al apropierii sale și a Americii de Rusia, poate fi chiar acesta:
- Obiectivul declarat al lui Trump este marea confruntare cu China, iar efortul SUA se va muta în acest scop în Pacific și Asia Orientală;
- O Rusie slăbită și înfrântă poate fi în avantajul Chinei, care va viza în viitor resursele naturale imense ale acesteia din Siberia;
- O bună relație sau chiar o alianță cu Rusia, ar avantaja în mod cert SUA într-o confruntare cu China;
- Recunoașterea teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina va crea un precedent internațional ce va avantaja SUA în intențiile sale expansioniste asupra Groenlandei, Canadei și Panama;
- Punerea Uniunii Europene într-o postură defensivă dezavantajoasă față de Rusia, în condițiile retragerii sprijinului American total sau chiar parțial, va crea presiuni care să forțeze reintrarea unor țări și regiuni est-europene sub influența rusă și implicit împiedicarea Uniunii Europene de a deveni o forță economică și militară redutabilă.
Dacă aceste obiective vor fi îndeplinite în urma înțelegerii ruso-americane cu privire la soarta Ucrainei și implicit a Europei de Est, tot eșafodajul defensiv împotriva Rusiei agresoare creat de occidentali în ultimii 80 de ani, se va prăbuși, iar odată cu el inclusiv Tratatul Atlanticului de Nord (NATO) și Organizația Națiunilor Unite (ONU), concepute de la bun început pentru apărarea colectivă și pentru interzicerea prin legislația internațională a ocupării sau anexării prin forță a teritoriilor unor țări suverane.
Lasă un răspuns